Hva lærte vi av pandemien?

Når vi kommer tilbake til normalen? Vi skal vel ikke tilbake til normalen vi? Vi skal vel ta med oss det vi har lært om helhetlig tenkning, så dette kan bidra til helsefremmende og bærekraftig utvikling, og ikke bare bli en tidlig og ubetydelig bump på veien til en verden preget av lidelse og utallige globale katastrofer?

Vi skal vel ta med oss det vi har lært om at vi er avhengige av hverandre og av frisk natur, at solidaritet er noe vi trenger mer av, at det å gi og holde sammen gir oss glede og opplevelse av tilhørighet og mening, og at samfunnet som helhet må ta vare på alle? Vi skal vel ta med oss det vi har lært om at vi kan oppleve noe av verdi selv om vi ikke reiser eller kjøper - men bare er mer tilstede her og nå? At tid og stillstand kan frigjøre energi til pust og ro, til skapelse og lek? Og at relasjonene våre og nærhet til andre er det som betyr aller mest?

Normalen for oss er jo å leve over vår egen evne. Normalen er ekstrem individualisme, stress, overforbruk og sosial urettferdighet. Normalen for oss er å jage rundt for å tjene mer, så vi kan kjøpe nok og kjøpe mer. Normalen for oss er å aldri føle at vi strekker til eller har nok. Å ligge flere steg foran oss selv, og å ikke finne tid til å være i og bruke naturen. Å føle avstand til andre, å være lite tilstede mens barna våre vokser til, og å være så slitne når tiden for nærhet kommer, at skjermer frister mest.

Vi mennesker trenger samfunn hvor man kan leve mer med mindre. Vi trenger hverandre, et trygt hjem, mat, naturen og helsa. Verden tåler ikke mer av en ideologi uten menneskelige verdier, som fokuserer på økonomisk vekst og arbeidsliv på bekostning av det andre, og som tillater spekulasjonsøkonomi og endeløs ulikhet. Fremtiden trenger ledere som setter mennesker, dyr og miljø først. Vi trenger langsiktig tenkning og en mer demokratisk økonomi - og vi trenger det nå #fremtidenivårehender #barnasbeste #folketsbeste @regjeringen #politikk #privat #stress #fysiskhelse #psykiskhelse #natur #miljø #klima

SamfunnPia von Hirsch