Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 2

Del 2: La oss ta utgangspunkt i at vårt innerste selv er kjærlighet, at kjernen vår er unik og perfekt som den er, og forbundet med alt annet liv. Den skal vi ikke endre, men forsøke å komme til, og veien kan være vanskelig og vond.

Vi har alle en indre kode: en indre organisering. Denne preger vår opplevelse av oss selv og andre livet igjennom. Dine tanker, følelser, kroppslige fornemmelser og handlinger opererer i mønstre, som er unike for deg, men mulig å endre.

Fra starten av livet påvirkes vår kode av våre erfaringer. Særlig formende er de tidlige årene. Brikkene i vårt indre puslespill faller liksom på plass, og rutene på kartet vårt tegnes opp. Så la oss kikke på de grunnleggende byggeklossene i koden din, litt etter litt.

Som barn ble du født med et enkelt temperament, det vil si at din indre rytme kan ha vært uregelmessig og uforutsigbar, eller regelmessig. At din sensitivitet til stimuli kan ha vært høy, eller lav. At dine reaksjoner på inntrykk kan ha vært intens eller dempet. At din evne til å roe deg og respondere på hjelp til regulering kan ha vært sterk eller svak.

Disse basale forskjellene er medfødte, men hvordan omsorgspersonene evnet å møte ditt unike behov og tilpasse omsorgen, var preget av deres kode, helse, foreldrestil og livsbetingelser akkurat da, og det var avgjørende for din videre utvikling. Temperament har altså lite å si alene.

Det er med andre ord ikke rart at personer med samme omsorgspersoner, kan bli så utrolig forskjellige. Og det er derfor sjeldent nyttig å sammenligne seg eller tenke at man burde være mer som noen andre – i verste fall tenke at det er noe iboende galt med en selv, om man opplever å være en som strever. Ideen om at man kan være født feil eller dårlig på noe vis, og derfor bare er sånn – er totalt misvisende #selvutvikling #vekst #egenkjærlighet #psykiskhelse

photo/piavonhirsch