Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 3

Attachment is a unifying principle that reaches from the biological depths of our being to its furthest spiritual reaches.
— John Bowlby

Del 3: Vi mennesker er spesielle dyr. Vi er totalt hjelpeløse i mange år, og har opp igjennom tidene vært totalt avhengige av omsorgspersoner som er dedikert til oss. Derfor er vi utstyrt med et mektig fysiologisk og psykologisk apparat som skal sikre nærhet til omsorgspersonene våre. Vi er bygget for å være sammen.

Du ble født til andre mennesker. Du ankom med et enkelt temperament og ble møtt av omsorgspersoner preget av sine levde liv. Mellom dere oppstod et sterkt og unikt emosjonelt bånd: en dyp tilknytning. Formen på samspillet deres formet nervesystemet ditt fra første dagen, og er derfor en av de viktigste byggeklossene i din kode.

Dine opprinnelige tilknytningsrelasjoner satte seg i kroppen din som en tilknytningsstil. Vi er ikke nødvendigvis bevisst den, men den preger hvordan vi opplever oss selv og andre, og forholdene vi har: særlig tydelig blir den i våre romantiske relasjoner, for partnere blir som nye omsorgspersoner.

Tilknytningsrelasjoner kan både være trygge og utrygge. Om du opplevde at omsorgspersonene dine var stabilt tilstede for deg, støttende, kjærlige, sensitive til dine følelser og raske til å respondere på dine behov, vil du antakelig ha utviklet en opplevelse av en grunnleggende trygghet.

En trygg tilknytningsstil innebærer en følelse av at du fortjener andres kjærlighet og er verdifull som du er, en forventning om at andre vil deg vel, og en opplevelse av at det stort sett er godt å være nær, og greit å trenge andre #psykologi #selvinnsikt #selvutvikling