Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 4

“Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself.”
— George Bernard Shaw

Del 4: En utrygg tilknytningsstil innebærer på overordnet plan en opplevelse av å ikke være god nok, å måtte gjøre seg fortjent til andres kjærlighet, og av at relasjoner ofte er truende og verden farlig.

Når man har det sånn utvikler man et repertoar av strategier for å beskytte seg. Det finnes ulike former for utrygg tilknytningsstil og mange variasjoner, men her kommer en intro til hovedtypene:

Avhengig: Kanskje er du en type som kjenner sterkt behov for intimitet og nærhet, som kontinuerlig frykter avvisning, som ofte opplever andre som avvisende, og som uttrykker følelser sterkt ved f. eks å gråte eller kjefte når du opplever konflikt eller vansker?

Avvisende: Kanskje er du en type som kjenner sterkt behov for selvstendighet, som føler du egentlig ikke trenger noen, som syns det er litt slitsomt når andre trenger deg, som sjeldent slipper andre helt inn emosjonelt, viser få negative følelser, og lukker deg eller trekker deg unna når det blir konflikt?

Fryktsom: Kanskje er du en type som sliter med å stole på andre, som lengter etter å høre til hos noen, men som samtidig opplever mye ubehag og vansker når folk kommer tett på, som får følelser det er vanskelig å regulere, og som kan veksle mellom å eksplodere, avvise eller flykte i konflikt?

Kanskje er du en type som ofte føler deg utrygg men som kan kjenne deg igjen i flere av de ovenfornevnte beskrivelsene? Kanskje du i hovedsak er trygg, men likevel kjenner igjen noen tendenser? Ingen kategorier er absolutte, man må rett og slett jobbe for å bli bevisst egne mønstre og relasjonelle vaner: bli kjent med seg selv, og gjerne med partner om man har en, om man ønsker å jobbe frem endring. Vi har alle, uavhengig av stil, dypest sett behov for å elske og bli elsket. Behov for emosjonell nærhet og tilknytning. Det er vi sammen om ❤️ #henrimatisse #selvutvikling #vekst #bevissthet #endring #mestring

Artwork: Nude by Henri Matisse