Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 6

You either walk inside your story and own it or you stand outside your story and hustle for your worthiness.
— Brené Brown

Del 6: Grunnleggende utrygghet i koden fremkommer i de nære relasjonene vi har som voksne, men den kan vise seg på flere måter, fordi den veldig ofte innebærer en følelse av å være mindreverdig.

Overflate: mange vil søke bekreftelse på egen verdi i det konkrete og materielle. Det kan for eksempel handle om stort fokus på penger og eiendeler, eller på å perfeksjonere fremtreden og utseende.

Pleasing: mange vil søke bekreftelse på egen verdi ved å please andre, og sørge for å alltid bli likt. Ved å strekke seg langt, tilpasse seg og endre seg for andre. Ved å unngå all friksjon og konflikt.

Makt: mange vil søke bekreftelse på egen verdi ved å skaffe seg status og innflytelse, ved å styre og bestemme over andre, og sikte på mest mulig oversikt og kontroll.

Nedvurdering: mange vil søke bekreftelse på egen verdi ved å få andre til å føle seg dårlige. Ved å uttrykke forakt og fiendtlighet. Ved å baksnakke, drite ut, herske, krenke eller bruke aggresjon.

Det å eie mye, perfeksjonere sitt ytre, please, kontrollere, eller nedvurdere andre, vil aldri fylle behovet for trygghet, nærhet eller kjærlighet, og det vil ikke gi en ektefølt opplevelse av å være verdifull som man er. Det er sånn sett, i beste fall, en kortsiktig løsning, og vil vanligvis være ødeleggende og resultere i ensomhet og stress på sikt #selvutvikling #vekst #psykologi