Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 7

Del 7: I en trygg tilknytningsrelasjon får man hjelp til å regulere følelsene sine. Man lærer derfor å søke seg mot andre når man trenger omsorg og hjelp, og man forventer at andre vil være der når man trenger dem.

Om man har grunnleggende utrygghet i koden mangler man ofte gode strategier for å finne veien til andre når livet er vanskelig, og man forventer at de vil svikte om man virkelig er seg selv når alt er dritt.

Grunnleggende utrygghet kan derfor også vise seg som avhengighet i voksen alder. Mange ender opp med å bruke ulik atferd for å regulere sitt indre liv, og får et tvangspreget forhold til det.

Man kan for eksempel regulere seg med mat, trening, sukker, selvskading, utagering, vold, sex, porno, spilling, sosiale medier, skjermer, jobbing, alkohol, piller, dop, eller adrenalinrush.

For andre blir disiplin og rutiner til en kvelende tvangstrøye som kjennes nødvendig. Fellesnevneren er: «Jeg tåler ikke det som kommer om jeg slutter med det, eller slipper taket».

Det å være helt avhengig av noe, av en atferd eller en substans, eller av å «gjøre» livet på en fastlåst måte - er strevsomt, og det blir ofte ensomt. Derfor opplever mange at det de begynte med for å «medisinere» seg selv og sitt indre liv, blir noe som forverrer situasjonen med tid. Det gir ikke trygghet, det gir ikke nærhet, og det understøtter dessverre heller ikke den kjærligheten, som man så sårt trenger #selvutvikling #vekst #psykologi #psykiskhelse #forebygging

foto/piavonhirsch