Mørketid
Jeg er en av dem som strever med den norske vinteren, så heldigvis for meg skal jeg på et begivenhetsrikt eventyr snart, og bli kjent med et lite vidunder som kommer til å kreve alt fokus i lang tid.
De fleste blir påvirket av at sesongene endrer seg, og det er ikke uvanlig å oppleve vinteren som vanskelig. Det blir sort, grått, hvitt og kaldt. Farger har opp igjennom tidene kommunisert overflod og overlevelse til hjernen, og det utløser dopamin, mens dagslys er kilde til livsviktig D-vitamin og stimulerer til produksjon av serotonin og beta-endorfin, som er forbundet med godt stemningsleie, reduksjon av stress, samt glede og nytelse. I Norge må de fleste av oss klare oss uten dette i minimum seks sammenhengende måneder av året. Alt mørket tukler i tillegg med produksjonen av melatonin, som gjør oss søvnige. Så det er seffers ikke særlig enkelt!
Mange plages av lavere energi, trøtthet, uro og dårlig humør. Og noen reagerer enda sterkere på endringene, og faller årlig inn i en klinisk depresjon. Det er gjerne dette folk kaller vinterdepresjon. Forskerne er uenige om det bør være en egen diagnose, men i praksis kjennetegnes en vinterdepresjon av samme symptomer som en depresjon, forskjellen er at plagene kun opptrer på vinteren og forsvinner igjen med sollys og varme.
Om du er skikkelig plaget på vinteren bør du tilbringe masse tid i sola resten av året, for det kan nemlig være forebyggende, også bør du jobbe aktivt med rutinene dine når høsten kommer: sørg for klar dagsstruktur, fast døgnrytme og god søvnhygiene! Gå alltid en tur midt på dagen eller ta pausen på jobb ute, selv om det er bikkjekaldt. Forsøk å få oversikt over hva det er du kan sette pris på ved årstiden, lage hyggelige ritualer, og finne glede i vinterlandskapet på et eller annet vis (sport eller friluftsliv), men bruk gjerne en lyslampe i tillegg om det ikke er tilstrekkelig! Pass på å få brukt kroppen fysisk, og å opprettholde avtaler med andre mennesker. Mye sosial kontakt og mosjon har generelt en tendens til å redusere depresjon!