Angst er ikke farlig!
Angst er ikke farlig, men kanskje vi heller skal kalle det uro? Frykt, sinne, tristhet, raseri, skam, skyld, sjalusi, sorg? Anspenthet, nervøsitet, engstelse, bekymring, grubling, rastløshet?
Det er mange ulike definisjoner av angst. Men de fleste mener angst er en opplevelse som innebærer uro, ubehag og opplevelse av trussel. Angsten er lik frykt hva angår kroppslig aktivering, men den skiller seg fra frykt ved at den er irrasjonell og sterkere enn situasjonen skulle tilsi. Angst er en helt naturlig menneskelig opplevelse vi alle har fra tid til annen, og mange er enige om at den kommer som konsekvens av at vi har undertrykket eller latt være å forholde oss aktivt til følelsene våre, og ignorert eller gått på akkord med egne behov over tid.
Det blir imidlertid problematisk å bruke ordet angst, hver gang vi har det vanskelig og ubehagelig! Det er flere grunner til det. En av grunnene er at ordet angst er vagt og kan innebære så mye. Det kan komme i veien for innsikt og selvforståelse, og det kan sperre for emosjonell nærhet i relasjoner. Våre indre opplevelser er komplekse, varierte og mangefasetterte! Vi er tjent med å identifisere hva det er som plager oss, hvilke følelser som egentlig er involvert og hvilke underliggende behov som skriker etter oppmerksomhet. Vi er tjent med å være spesifikke når vi snakker med andre, for å gi oss selv muligheten til å få oppleve å virkelig bli sett og akseptert som vi er.
En annen grunn er at vi undergraver utfordringene de som utvikler en angstlidelse faktisk strever med. Angstlidelser innebærer at angsten tar så mye plass og begrenser en slik at funksjonsnivået og livskvaliteten reduseres betydelig. For eksempel ved at man ikke håndterer hverdagen lenger, ikke klarer å ha god kontakt med andre, eller slutter med ting som betyr mye for en, som tidligere ga glede og energi. Vi bør unngå overdreven bruk av ordet i solidaritet. Så de som opplever at livet faller fra hverandre på grunn av en psykisk lidelse, blir tatt på alvor når de forteller om det.