Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 8
Del 8: Traumer former vår indre kode. Traumer kan skape eller forsterke utrygghet, og dermed holde oss fanget. Behovet for beskyttelse kan bli så stort at man ikke får til å virkelig leve det ene livet man har.
Skader på psyken er som skader på en plante, konsekvensen blir skjevutvikling, eller fremvekst av nye skudd og blomster. Jo flere traumer jo større er sjansen for skjevutvikling. Planten blir for tung på feil steder og det er vanskelig for den å vokse og stå oppreist.
Et psykologisk traume er en reaksjon på en situasjon der kravene oversteg evnen til å håndtere, og der man følte frykt og hjelpeløshet. Trusselen kan være fysisk og den kan være emosjonell. Det trenger ikke å være dramatisk «objektivt» sett. Hvorvidt noe blir et traume for oss avhenger av hvilken støtte og hvilke ressurser vi hadde tilgjengelig da det inntraff.
Men en ting er sikkert: traumer som forårsakes av andre mennesker er mye mer skadelige enn andre traumer. Og traumer i nære relasjoner er verst. Om vi utsettes for traumer i tilknytningsrelasjoner, f. eks fra våre egne omsorgspersoner i oppveksten, er det vanskelig å komme fra det uten store sår.
Traumer gjør noe med koden vår ved at de former nervesystemet. Det blir hypersensitivt og dysregulert. Det er som at traumer huskes av kroppen og derfor holder oss fanget i fortiden. Fryktresponser aktiveres raskere. Mange opplever å bli mistenksomme, vaktsomme, urolige og rastløse uten noen rasjonell forklaring. Mange opplever å ha lav toleranse for alle vonde følelser og stress.
Med ett eller flere traumer, kan koden bli formet så man generelt sett blir mer redd verden. Men det betyr ikke at man ikke kan lære seg nye måter å være i verden på, med bevissthet og vilje, med struktur, ved å være åpen så skammen oppløses, ved å få integrert opplevelsene i livshistorien sin på en måte som gir mening, og bruke erfaringene så de blir en stor styrke på sikt. Kanskje man må ha en del hjelp, men det er alltid håp #selvutvikling #vekst #psykologi #psykiskhelse #kunnskap #forebygging