Din kode - hvordan forstå seg selv: pt. 10
Del 10: Om nervesystemet ditt er traumatisert, må du tenke helhetlig. Det er vanskelig å helbrede noe som sitter så godt i kroppen ved bare å fokusere på prat og meningsdannelse.
Du trenger i større grad enn andre struktur og klare rammer. Faste rutiner og rytmer i hverdagen, som skaper stabilitet i tilværelsen din.
Du trenger i større grad enn andre å jobbe for å nærme deg andre med intensjon, øve på å vise tillit og stå i det over tid. Du kan ikke lege sår fra traumer i isolasjon.
Du trenger i større grad enn andre å jobbe aktivt for å få kontakt med kroppen. Yoga med fokus på pust og tilstedeværelse fungerer godt. Dans eller sport er gode alternativer. Alle teknikker som kan hjelpe kroppen din til å lande i nåtiden, er gull.
Du trenger i større grad enn andre å huske på at alle har en indre motor. I løpet av en normal dag går den f. eks sakte når vi våkner og fort når vi trener. Vi har en tendens til å bli raske og pågående når den går fort, og trekke oss tilbake i passivitet når den går sakte. Det er sunt til en viss grad, men for deg som har opplevd traumer kan motoren bli dysregulert, så den ofte går altfor fort eller altfor sakte. I tilfelle må du jobbe med «motsatte bevegelser». Det vil si å gjøre motsatt av det automatikken din skal ha det til. Går motoren for sakte er det lurt å stimulere seg selv aktivt, for eksempel med høy musikk, heftig dansing, trening osv. Går motoren for fort er det lurt å roe systemet med aktivitet som får ned tempo, f. eks gå tur, male, pusle, ta et bad, pleie kroppen, massere seg, meditere osv.
Kroppen er ikke adskilt fra hodet og du er ikke adskilt fra andre, vi er helhetlige vesener - men her i vesten har mange en tendens til å tenke de er uavhengige, glemme at de har en kropp, og forholde seg til den som om den er en ting. Dette bør vi løsrive oss fra! Behandle kroppen med kjærlighet: kjenn etter, legg merke til tempo og fornemmelser, reguler med vilje - så du får gjenopprettet balanse over tid #selvutvikling #psykologi #vekst