Selvregulering handler om evnen til å regulere sine reaksjoner på inntrykk, så man oppnår indre balanse og ro. De fleste av oss opplever flere store utfordringer i løpet av livet. Det fremkaller vonde følelser. Noen tåler mye, andre tåler mindre - før de blir overveldet og alt blir veldig vanskelig.
Read MoreDen terapeutiske relasjon og allianse påvirker utfallet i terapi. Det er ikke alt, men om relasjonen og alliansen er dårlig, kommer man sjeldent langt. Det er terapeutens ansvar å jobbe aktivt for å sikre en god relasjon og allianse - men noen ganger kan også terapeuter glemme seg bort og gjøre feil. Til syvende og sist er alle bare mennesker.
Read MoreDet å være deprimert er ikke det samme som å være trist, nedfor, lei seg eller utslitt. Vi kan alle kjenne på det, og på håpløshet eller meningsløshet. Lidelse er en naturlig del av å være menneske, og vi kan forebygge ved å være åpne om det. Men depresjon er noe annet, og det må ikke glemmes.
Read MoreTenk at den moderne verdens intense objektivisering og seksualisering av kvinnekroppen fremdeles er så ekstrem at mange ammende mødre må erfare nedlatende blikk og stygge kommentarer; trakassering og diskriminering.
Read MoreEr mye man kan gjøre for å forsøke å ta vare på seg selv, og punktene ovenfor kan være superkomplekse og livslange prosjekter for mange av oss, selv om de her presenteres i all sin enkelhet. Hva funker for deg? Hva er dine #lifehacks ? #sharingiscaring Jeg tenker det er utrolig mange veier til rom, eller til god #psykiskhelse , men at utvalget ovenfor er en god huskeliste for meg og mange andre.
Read MoreBabyer kan ikke regulere seg selv og sine egne følelser. Barn trenger faktisk de voksnes hjelp for å regulere følelser i mange år. Hvis hjelpen er god nok, lærer de seg til å regulere seg selv med tid, og til å søke seg mot andre mennesker når de trenger hjelp. Dette er veldig sunt og understøtter god psykisk helse.
Read MoreHvis man vil bidra til positiv endring i sin egen verden, og i samfunnet som helhet, kan man med god samvittighet starte med å øve seg på å akseptere seg selv og sitt indre liv. Det har massivt forebyggende potensiale. Om man aksepterer seg selv, blir det lettere å akseptere andre, og dette er en elementær del av medfølelse og solidaritet.
Read MoreSer det ut som idyll? Det er det. Øyeblikkene og stundene som er preget av nærhet, tilstedeværelse og positive følelser i en familie, kan kjennes så intense at de overdøver alt og akkumulerer til en form for eufori ispedd skjelvinger og gåsehud. Men disse øyeblikkene er en del av det sedvanlige og menneskelige livet. Det leves! Og det leves tidvis hardt og brutalt.
Read MoreMange av dem som blir diagnostisert med personlighetsforstyrrelser og kompliserte traumelidelser, har overlevd utrolige utfordringer. Også møtes de av et samfunn og et helsevesen som stigmatiserer og fordømmer dem. Skammelig! Det er så viktig å huske på at alle har vært barn, og at annerledes, utagerende eller vanskelig atferd ble lært en gang det var det som fungerte best for nettopp den lille tassen. Å hente frem dette perspektivet fremmer medfølelse.
Read MoreHei til deg som har det forferdelig. Hei til deg som aldri blir tom for tårer, som er uhelbredelig trist, som ikke opplever mening, som syns det meste er håpløst, eller som er tom og flat og nummen. Hei til deg som er kronisk redd, som ikke kan slutte å tenke vonde tanker, som har plagsom pust, som har uforklarlige smerter, eller som ligger våken om nettene. Hei til deg som får angst av å føle deg svak, som gråter i skjul, som gjemmer deg når du føler deg liten, eller som dytter andre bort når du trenger dem mest.
Read MoreMed åra vokser livets verktøykasse: man blir bedre på å forstå mennesker, finne sine folk, løse problemer, ta vare på seg selv og pleie sine relasjoner. Alt man ønsker seg kommer med innsats over tid - så la oss nyte å vokse til og eldes med hevet hode! Rak rygg! Stolthet! Glede! Iver! Og la oss se til dem som har levd lenger, vise interesse og respekt: for det er verdifullt å ha mange år!
Read MoreI vanskelige perioder kan det være lurt å undersøke om en av parforholdets underliggende bærebjelker; tillit, forpliktelse eller vennskap, er truet. Kan jeg stole på deg? Er du her for meg? Liker du meg? Respekterer du meg? Denne typen spørsmål pirker borti godsakene. Etter litt analyse av overfladisk bjeffing og surmuling viser det seg gjerne at noen opplever at bærebjelkene vagler.
Read MoreNår omstendighetene og omgivelsene endres, følger vi altså plutselig mer med. Vi observerer nøyere, lytter dypere, lukter oftere, smaker lengre, og føler mer med alle tentaklene. Opplevelser som i sine reneste bestanddeler er akkurat som de pleier, blir verdifulle på en ny måte - fordi vi får dem med oss.
Read MoreMange mener personligheten ikke er ordentlig på plass før man nærmer seg tretti, fordi pannelappene i hjernen er i utvikling frem til da. Og mye nyere forskning viser at selv den typen trekk man har ment er ganske stabile - som the big five, endrer seg en god del i løpet av en persons liv.
Read MoreAndre kan elske deg selv om du ikke elsker deg! Og du kan elske andre selv om du ikke elsker deg! Det er godt å vite at andre kan se oss med kjærlige øyne når vi ikke klarer det selv, og at de kan ta vare på oss når vi bare er slemme mot oss selv. Og det er deilig å vite at vi kan klare å møte andre med kjærlighet, og gi dem varme, plass og omsorg, selv når vi føler oss skikkelig dritt.
Read MorePå noen måter dømmer vi nesten mest i nære relasjoner, for vi blir så ekstremt forutinntatte med folk vi kjenner godt! Jeg kan f. eks ta meg selv i å tillegge typen kjipe intensjoner han ikke har og bli sur for det: avsi urettmessig dom og ilegge straff! Vi antar vi vet hva andre tenker og føler, og hopper bukk over spørsmålene. Når det skjer havner vi raskt i konflikt. For vi misliker alle sterkt å bli misforstått og plassert. Særlig av dem vi elsker.
Read MoreDelt oppmerksomhet er kvalitetstid. Man trenger ikke kjøpe fancy ting eller investere i dyre opplevelser, så lenge man klarer å spa frem tålmodighet til å utforske verden med dem, på deres nivå. Er godt å huske på at utrolig mye positivt og utviklende samvær mellom voksne og barn handler om å være sammen om å oppdage livet. Det handler om å dele intensjon. Utveksle blikk, smil og fortsette i fellesskap.
Read MoreEr det sånn at du raskt kjeder deg og scroller løs? Da er det mulig hjernen din er overopphetet og avhengig av nyhet. Vi lever i et samfunn preget av overflod, stimuluseksplosjon - det er lite tid og mye av alt. Sensasjoner som aldri stopper. Informasjonskanaler i alle ender. Underholdning til enhver tid. Flere av oss får jevnlig stimulusoverdose. Og heller enn å få diagnoser og medisiner, burde nok mange av oss få resept på litt skjerming. Litt stillhet. Litt stillstand. Og litt natur.
Read MoreFlere mener at moderne psykologers fokus på tilknytning, relasjoner og emosjoner, har resultert i en generell forglemmelse av begjær. At mange har vært så opptatt med å avskrive den gamle psykoanalysens seksualisering av selve livet, at de i samme slengen har avskrevet vår seksualitet!
Read MoreDette magiske øyeblikket vil jeg dedikere til alle hverdagens såre tårer, herjende hormoner, søvnløse netter, skrikende småtroll, knuter i magen, tettpakka timeplaner, uro, usikkerhet, utilstrekkelighet, iskalde kaffekopper, moste hjerner, unødvendige diskusjoner, rødsprengte øyne, tvil, sinte stemmer, bakterieinfiserte støvansamlinger, skamrøde kinn, vonde krangler, strukne fjes, sprukne lepper, sultne mager, sarte egoer, tårn med skittentøy, svimle hoder, stikkende men utrygge blikk -
Read More