Posts in Normalpsykologi
Hvorfor så stressa?

En av grunnene til at vi er så stressa er det evige produksjons- og prestasjonsjaget. Vi blir flasket opp på dette fra barnsben av, det starter på skolen om ikke før, og skolesystemet blir beklageligvis bare mer og mer test- og resultatorientert. Det er lite fokus på god prosess, på å gjøre en innsats, på å lære i seg selv, på fordypelse, på selvinnsikt og på tilstedeværelse. Det er lite fokus på relasjoner og psykologi, på medfølelse og selvivaretakelse. Dette er et alvorlig problem, for det er slikt man kommer til å trenge mye av i fremtidens hamsterhjul om man skal bevare god helse.

Read More
Kjenn dine følelser!

Følelser er indre og subjektive opplevelser. Du kjenner en følelse i kroppen - du kan for eksempel oppleve å bli kald, eller varm, få vondt i magen, eller i brystet, merke at det kribler i beina, eller bruser i blodet! Man har forsket mye på følelser, og ulike følelser ser ut til å kjennes på ulike steder og ledsages av en del særegen hjerneaktivitet. De er livsviktige, men allikevel fortsatt ganske mystiske.

Read More
Forebygging av vold

Voldsutøvelse er aldri offerets skyld. Det er utøver som har det fulle ansvar og som må jobbe med seg selv for å lære seg nye ferdigheter og finne løsninger. Likevel finnes det nyttige samtaleverktøy som kan brukes av alle som ønsker å forebygge: både de som har en tendens til å bruke vold, og de som blir utsatt for det. Et av dem heter Giraffspråk, og oppskriften fungerer godt for mange når de befinner seg i konfliktfylte og ubehagelige situasjoner.

Read More
Lær barnet å mentalisere

Du som er voksen bør også kommunisere tydelig hva angår ditt eget indre liv, og gå foran som rollemodell. Det er ikke lett når man er sliten, hvilket de fleste småbarnsforeldre er - så det holder at du gjør så godt du kan! Sett ord på følelsene og vær oppriktig når barnet eller andre spør hvordan du har det, men forklar at du håndterer ditt eget. Huskeregel: no oversharing - du vil unngå at barnet forsøker å ta ansvar for ditt følelsesliv.

Read More
Misunnelse!

Blir du noen gang misunnelig? På andres glede, selvtillit, talent, mestring eller utstråling? Svaret er nok ja, men misunnelse er den følelsen vi skammer oss aller mest for å kjenne på, og som vi derfor benekter, både ovenfor andre og oss selv. Misunnelse er rett og slett bare vanskelig, men skal man tro historiebøkene har det alltid eksistert og vært nærliggende for vår art.

Read More
Ensomhet

Unge menneskers opplevelse av ensomhet øker dessverre gradvis. Ensomhet handler om å lengte etter nærhet til andre og å kjenne seg ufrivillig alene. Man kan være ensom alene óg sammen med andre. Når man er ensom sammen med andre handler det ofte om at man ikke greier å være seg selv, eller føler at andre ikke ser og forstår en.

Read More
Fødsel: å overgi seg

I dag beskrives en økende fødselsangst i befolkningen, og jeg vil anta prestasjonspresset, perfeksjonismen og informasjonsoverfloden har noe med saken å gjøre. Om man går fødselen i møte med intens research online, sosial sammenligning og en forestilling om at ting må skje på en bestemt måte, er det stor sannsynlighet for at man blir voldsomt urolig.

Read More
La abortloven være i fred!

Opp igjennom historien har man ansett kvinners kropper som noe andre har mer makt over, eierskap til og rett til, enn dem selv. Og i store deler av verden, inklusive i Norge, er det fremdeles slik på mange områder. Kvinnekroppen blir objektivisert i alle livets faser: som samfunnets sexobjekt og som inkubator for nytt liv. Objektivisering reduserer empati og respekt.

Read More
Skjønnhetstyranniet

Parallelt med at norske kvinner har blitt økonomisk og politisk likestilt, har skjønnhetstyranniet blitt sterkere og kvinneidealet snevrere. Vi mennesker er helt avhengige av tilhørighet og aksept, og vi forsøker derfor alltid å gjøre oss attraktive for andre så vi skal bli inkludert. Det er idealet i kulturen som forteller oss hva det er som skal til, og det siver gjerne inn på et ubevisst plan.

Read More
Mørketid

De fleste blir påvirket av at sesongene endrer seg, og det er ikke uvanlig å oppleve vinteren som vanskelig. Det blir sort, grått, hvitt og kaldt. Farger har opp igjennom tidene kommunisert overflod og overlevelse til hjernen, og det utløser dopamin, mens dagslys er kilde til livsviktig D-vitamin og stimulerer til produksjon av serotonin og beta-endorfin, som er forbundet med godt stemningsleie, reduksjon av stress, samt glede og nytelse

Read More
Ikke scroll meg vekk så fort!

Om man går inn i nye relasjoner som en konsumerende, vurderende og egosentrert kunde av en skrulling, med følgende fokus: Hva er det du kan gi meg? Og hva er det jeg kan få ut av denne relasjonen og av deg? Da er det dessverre særdeles liten sjanse for at møtet med den andre kan bli nært, godt og utviklende.

Read More
Høysensitiv?

Det er mye snakk om høysensitivitet for tiden! Det fremlegges tidvis som noe mystisk og magisk, men det handler egentlig bare om at vi mennesker er svært ulike når det kommer til hvordan vi tar inn verden. Først treffes vi av sanseinntrykk. Vi ser, hører, lukter, føler, og smaker. Uten persepsjon er imidlertid det som kommer inn i hjernen bare et hav av kaos. Persepsjon er filtrering, sortering og tolkning.

Read More
Sårbarhet er styrke!

Om du ønsker ekte kjærlighet i livet ditt må du gi sårbarheten plass, og omfavne den gjensidige avhengigheten et trygt forhold innebærer. Det å si til en annen: «jeg vil deg» og inngå helhjertet i en relasjon, innebærer nemlig alltid stor følelsesmessig risiko. Man risikerer sinne, tristhet og redsel. Vond kritikk, smertefulle tap og grusom avvisning.

Read More
Tydelige tilbakemeldinger

Vi bør jobbe for å bli interpersonlig modige mennesker, som gir tydelige tilbakemeldinger til dem vi omgås. I Norge er vi kjent for å være konfliktskye, så hvis du er en av dem som syns det er vanskelig å være tydelig, hent frem denne påminneren: det å gi tydelige tilbakemeldinger til en annen, er på mange måter det samme som å si «denne relasjonen er viktig for meg»

Read More
Verdensdagen for psykisk helse

Vi trenger mange arenaer som fronter åpenhet, engasjerte fagfolk som deler kunnskap, personlige fortellinger fra lekfolk, nysgjerrige journalister, og politikere som forstår at kunnskapen må implementeres i våre strukturer og systemer om den skal gjøre en betydelig forskjell for befolkningen som helhet. Vi trenger alle å jobbe med oss selv og våre relasjoner på privaten, men vi trenger også å se utfordringene vi strever med i en større sammenheng, og engasjere oss.

Read More
Vær raus - du kan umulig være positiv hele tida

Det å føle at man alltid bør være positiv i møte med seg selv og andre, er ikke bra. Det å ha det godt med seg selv innebærer for eksempel å ta seg tid til å oppleve det som er vondt. Og det å ha trygge relasjoner innebærer å dele hele spekteret med dem vi er glad i, og våge å bearbeide det kjipe sammen med andre. Det er viktig å ikke måtte være på plass, avklart, ryddig, kontrollert, strukturert og konstruktiv i hver interaksjon man har.

Read More
Selvfølelse og selvtillit: hva er forskjellen?

Vi kan komme langt med god selvtillit, men selvfølelsen betyr aller mest. Vi trenger god selvfølelse om vi skal trives i livet og ha god psykisk helse. Selvfølelsen påvirker hvordan vi behandler oss selv og andre, og den påvirker vår evne til å håndtere motgang i livet: med dårlig selvfølelse føler man raskt på usikkerhet, skyld og skam, f eks når man ikke mestrer ting. Selvfølelsen påvirker altså selvtilliten!

Read More