Unge menn er de mest selvmordsutsatte i Norge. Kvinner rapporterer om mer psykiske plager og har flere selvmordsforsøk, men over dobbelt så mange menn tar livet sitt! Basert på hva vi vet per dags dato forårsakes det ofte av at menn ikke klarer å håndtere vonde følelser som resultat av nederlag og manglende mestring.
Read MoreDitt dop (hva enn det måtte være av atferd eller kjemisk stoff) kupper belønningssystemet, slik at alle andre opplevelser utløser mindre dopamin enn de burde. Dopet tar i tillegg over funksjonene andre mennesker bør ha i livet ditt (bejublede støtte, kjærlig hånd, trøstende blikk og beroligende favn) og regulerer etterhvert mange av følelsene dine for deg (løfter deg opp, balanserer deg ut, roer deg ned).
Read MoreDe fleste blir påvirket av at sesongene endrer seg, og det er ikke uvanlig å oppleve vinteren som vanskelig. Det blir sort, grått, hvitt og kaldt. Farger har opp igjennom tidene kommunisert overflod og overlevelse til hjernen, og det utløser dopamin, mens dagslys er kilde til livsviktig D-vitamin og stimulerer til produksjon av serotonin og beta-endorfin, som er forbundet med godt stemningsleie, reduksjon av stress, samt glede og nytelse
Read MoreOm man går inn i nye relasjoner som en konsumerende, vurderende og egosentrert kunde av en skrulling, med følgende fokus: Hva er det du kan gi meg? Og hva er det jeg kan få ut av denne relasjonen og av deg? Da er det dessverre særdeles liten sjanse for at møtet med den andre kan bli nært, godt og utviklende.
Read MoreDet er mye snakk om høysensitivitet for tiden! Det fremlegges tidvis som noe mystisk og magisk, men det handler egentlig bare om at vi mennesker er svært ulike når det kommer til hvordan vi tar inn verden. Først treffes vi av sanseinntrykk. Vi ser, hører, lukter, føler, og smaker. Uten persepsjon er imidlertid det som kommer inn i hjernen bare et hav av kaos. Persepsjon er filtrering, sortering og tolkning.
Read MoreDet som kjennetegner emosjonsfokuserte foreldre er at de er oppmerksomme på barnets emosjonelle tilstand og ser på barnets negative følelser som en mulighet til å oppnå nærhet, at de har god kontakt med sine egne følelser, aksepterer dem, og kommuniserer dem på en forståelig måte, og at de mener god håndtering av negative og overveldende følelser er noe av det viktigste ved foreldreskapet.
Read MoreInnen psykologien skiller man ofte mellom 4 karikerte foreldrestiler, hvor kun én synes å henge tydelig sammen med positiv utvikling hos barnet. Disse fire kan gi noen hjelpsomme pointers til de fleste av oss. Det er sant at vi er unike og skal lande i vår greie, men det er samtidig en god del kunnskap man bør tilegne seg og jobbe med, for barnas skyld.
Om du ønsker ekte kjærlighet i livet ditt må du gi sårbarheten plass, og omfavne den gjensidige avhengigheten et trygt forhold innebærer. Det å si til en annen: «jeg vil deg» og inngå helhjertet i en relasjon, innebærer nemlig alltid stor følelsesmessig risiko. Man risikerer sinne, tristhet og redsel. Vond kritikk, smertefulle tap og grusom avvisning.
Read MoreVi bør jobbe for å bli interpersonlig modige mennesker, som gir tydelige tilbakemeldinger til dem vi omgås. I Norge er vi kjent for å være konfliktskye, så hvis du er en av dem som syns det er vanskelig å være tydelig, hent frem denne påminneren: det å gi tydelige tilbakemeldinger til en annen, er på mange måter det samme som å si «denne relasjonen er viktig for meg»
Read MoreI vår kultur har dessverre mange et litt snevert syn på hva det vil si å være sterk. Mange tenker at det handler om å klare seg selv, å tåle påkjenninger uten å reagere emosjonelt, og å ikke vise andre negative følelser enn sinne. Slike kvaliteter kan knyttes til kjønnsstereotypier, mer spesifikt til maskulinitet. Motsetningen blir å søke nærhet til andre og kommunisere et bredt spekter følelser, og dette knyttes ofte til det feminine, og kalles «jentete». Det anses også oftere som svakt og negativt.
Read MoreNoe av det som er fremtredende ved diagnostiserbar psykisk lidelse er at det ofte ledsages av markant redusert funksjon ift opprinnelig funksjonsnivå (på ulike arenaer, som i skolen, i arbeidsliv, i dagligliv og i relasjoner til andre mennesker), grunnet voldsomt smertefulle symptomer som oppleves totalt uhåndterlige, over et betydelig tidsrom.
Read MoreVi trenger mange arenaer som fronter åpenhet, engasjerte fagfolk som deler kunnskap, personlige fortellinger fra lekfolk, nysgjerrige journalister, og politikere som forstår at kunnskapen må implementeres i våre strukturer og systemer om den skal gjøre en betydelig forskjell for befolkningen som helhet. Vi trenger alle å jobbe med oss selv og våre relasjoner på privaten, men vi trenger også å se utfordringene vi strever med i en større sammenheng, og engasjere oss.
Read MoreDet å føle at man alltid bør være positiv i møte med seg selv og andre, er ikke bra. Det å ha det godt med seg selv innebærer for eksempel å ta seg tid til å oppleve det som er vondt. Og det å ha trygge relasjoner innebærer å dele hele spekteret med dem vi er glad i, og våge å bearbeide det kjipe sammen med andre. Det er viktig å ikke måtte være på plass, avklart, ryddig, kontrollert, strukturert og konstruktiv i hver interaksjon man har.
Read MoreVi kan komme langt med god selvtillit, men selvfølelsen betyr aller mest. Vi trenger god selvfølelse om vi skal trives i livet og ha god psykisk helse. Selvfølelsen påvirker hvordan vi behandler oss selv og andre, og den påvirker vår evne til å håndtere motgang i livet: med dårlig selvfølelse føler man raskt på usikkerhet, skyld og skam, f eks når man ikke mestrer ting. Selvfølelsen påvirker altså selvtilliten!
Read MoreNoen ganger kan man ikke bare velge å ha det godt. Noen ganger tar ting tid, og da kan man virkelig fortape seg i fokus på kontroll og forandring, fokus på at man bør gjøre noe annerledes, noe proaktivt og noe konstruktivt. Være løsningsorientert. Positiv! Noen ganger funker det bare ikke. Noen ganger gjør det mest skade. Noen ganger skaper det skam. Noen ganger trenger man mest av alt AKSEPT!
Read MoreDet sier seg selv at det er UTROLIG krevende å gi god nok omsorg om man har en baby som jevnt over virker misfornøyd, som sover lite og uregelmessig, som skriker av enhver lyd og bevegelse, som ikke lar seg distrahere, og som det tar lang tid å roe. Man skal altså være sinnsykt forsiktig med sosial sammenligning i denne livsfasen
Read MoreAlt går fortere og fortere, men våre grunnleggende behov forblir de samme og vi trenger tilstedeværelse om vi skal få dekket dem. Det handler ikke om å være treig for å være treig. Det handler om å bruke tilstrekkelig med tid på aktiviteter, og fokusere mer på kvalitet enn på kvantitet og effektivitet. Når det kommer til alt fra matlaging og oppdragelse, til byutvikling og arbeid.
Read MorePer i dag får de fleste barn etter å ha levd nærmere 30 år, og på det tidspunktet har personligheten stort sett satt seg. De fleste kjenner seg selv og sine reaksjonsmønstre ganske godt. Selvet er på et vis forutsigbart. Og da kan det kjennes overveldende og vanskelig å plutselig bli overrumplet av reaksjoner man ikke kjenner igjen.
Read MoreMange unge føler at alt går til helvete, og at det ikke er noe vits å gjøre en innsats eller planlegge for fremtiden. Flere tenker at det er for sent for oss mennesker, og at vi uansett hvert øyeblikk vil stå med begge beina midt i et menneskeskapt inferno preget av naturkatastrofer, krig, sykdom og sult. At kollektiv lidelse er neste stopp, om man da ikke allerede er fylt til randen av den grunnet velutviklede empatiske evner.
Read MoreDu har begrenset med oppmerksomhet, og den er dyrebar, så det er lurt å være like grundig og ettertenksom når du velger venner som når du velger partner. Dersom du skal prioritere noen bør du like den du er når du er sammen med dem og oppleve at vedkommende er en berikelse i livet ditt, samtidig som du kjenner på dyp ydmykhet og stolthet for at den andre velger deg.
Read More