Posts in Normalpsykologi
Aksept = medisin

Noen ganger kan man ikke bare velge å ha det godt. Noen ganger tar ting tid, og da kan man virkelig fortape seg i fokus på kontroll og forandring, fokus på at man bør gjøre noe annerledes, noe proaktivt og noe konstruktivt. Være løsningsorientert. Positiv! Noen ganger funker det bare ikke. Noen ganger gjør det mest skade. Noen ganger skaper det skam. Noen ganger trenger man mest av alt AKSEPT!

Read More
Slow living

Alt går fortere og fortere, men våre grunnleggende behov forblir de samme og vi trenger tilstedeværelse om vi skal få dekket dem. Det handler ikke om å være treig for å være treig. Det handler om å bruke tilstrekkelig med tid på aktiviteter, og fokusere mer på kvalitet enn på kvantitet og effektivitet. Når det kommer til alt fra matlaging og oppdragelse, til byutvikling og arbeid.

Read More
Vennskap: jeg velger å bevitne livet ditt

Du har begrenset med oppmerksomhet, og den er dyrebar, så det er lurt å være like grundig og ettertenksom når du velger venner som når du velger partner. Dersom du skal prioritere noen bør du like den du er når du er sammen med dem og oppleve at vedkommende er en berikelse i livet ditt, samtidig som du kjenner på dyp ydmykhet og stolthet for at den andre velger deg.

Read More
Har du forpliktelsesfobi?

K. E. Løgstrup beskrev ansvar som at ”man tar vare på den andres liv” eller at ”man holder noe av den andres liv i sine hender”. Ansvar er på mange måter uatskillelig fra omsorg, som innebærer å oppleve interesse, engasjement og bekymring for andre, og som er kilden til menneskelig ømhet. Det å prøve å leve så ansvarsløst som mulig er altså ikke godt for den psykiske helsa.

Read More
Flyt er sunt for helsa di!

Når du havner i flyt forsvinner tid og rom. Du kjenner deg energisk og effektiv, også smelter du sammen med det du gjør. Ting kommer av seg selv, det kjennes lett og naturlig, og det blir ofte bra. Hjernen vår går inn i en tilstand som ligner mer på hvile eller dyp meditasjon (alpha og theta) enn på aktiv konsentrasjon (beta), og vår indre kritiker blir lammet.

Read More
Snillere tanker

Om du ofte er nedstemt og utafor kan det være greit å reflektere litt rundt egne tankemønstre. Er de automatiske tankene dine ofte destruktive? Er din indre stemme kritisk, negativ og streng? I tilfelle kan det hjelpe å jobbe for å legge merke til den når ting er vanskelig. Våre automatiske og ubevisste tanker preger oss til enhver tid, men hos noen av oss er disse gjennomgående mer negative og selvdestruktive.

Read More
Misforstått selvrealisering?

I vår kultur er man veldig opptatt av å "følge drømmen". Man kan lese utallige tekster om selvrealisering, og folk som dyrker lidenskapen fremstilles som idealer, mens livsstilen fremstilles som idyll, som den ytterste form for lykke. Siden ungdommen per dags dato besvimer av stress når de nærmer seg siste året på videregående og skal starte det nye livet som selvstendig og fri, vil jeg ta et lite oppgjør med denne idealiseringen.

Read More
Manglende motivasjon

Motivasjon er det som får oss til å gjøre noe. Vi har alle mange ulike behov, og vi er motivert for å få tilfredstilt disse behovene. For eksempel kan man ha behov for å sosialisere, prestere, være til nytte for andre, og være aktive. Behovene påvirker hva slags mål vi setter oss: "jeg vil dit!". Hva slags behov som dominerer og påvirker livet mest varierer fra person til person.

Read More
A day without laughter is a day wasted

Latter oppløser negative emosjoner som sinne, frykt og tristhet. Latter hjelper deg til å ta avstand fra situasjoner du befinner deg i, og vurdere dem på mer realistiske måter. Latter reduserer fordommer, tvil og kritikk, og ufarliggjør ellers konfliktfylte interaksjoner. Latter åpner opp og slipper inn. Latter reduserer stress og muskelspenning, og etterlater kroppen avslappet i opptil 45 minutter i etterkant.

Read More
Ansvar og omsorg

Frihet rangeres høyt på lista over ting vi i vesten verdsetter, mens ansvar er noe mange skygger unna, eller vil ha lønn for å ta. Ordet har muligens flere negative konnotasjoner for oss? I ordet ansvar ligger det en idé om å svare på et krav eller fordring som omverdenen stiller til oss, og i hverdagen snakker man gjerne om å ha ansvar for noe eller noen. Uansett hvor individualistiske vi blir, blir vi ikke ansvarsfri - men er det egentlig noe å trakte etter?

Read More
Selvavsløring - kjenn meg!

Med årene har en del sosialpsykologisk og klinisk forskning på selvavsløring vist at det har en rekke viktige funksjoner; det styrker f. eks relasjoner og intimitet, påvirker hvorvidt vi liker folk og om vi vurderer dem som attraktive, og skaper en følelse av god balanse og likeverd mellom to partnere; det være seg venner, familie, kjærester, bekjente, eller fremmede.

Read More
Ungdomstida - hvorfor er den så krevende?

Er du en av dem som syns det er forjævlig å være tenåring? Orker du snart ikke mer av alle de slitsomme følelsene og tankene? Kan du ikke forestille deg at det en dag blir bedre? Eller, er du kanskje en utmatta foresatt til en pubertal hormonbombe? Fortvil ikke, i de fleste tilfeller er det faktisk forbigående. Det roer seg gjerne når hormonene slutter å herje i hjerne og kropp.

Read More
1-2-3 Personlighet

Hva er det egentlig folk mener når de snakker om personligheten? Man er jo ikke den samme hele tida? Man er jo en type med venna og en annen med familien? En når man var yngre og en ganske annen nå? Joda, vi forandrer oss som mennesker, vi har ulike roller i ulike settinger, og vi kan forandre oss over tid - men personligheten, den er enkelt forklart det ved oss som er mer stabilt.

Read More