Posts in Psykisk helse
Lær barnet å mentalisere

Du som er voksen bør også kommunisere tydelig hva angår ditt eget indre liv, og gå foran som rollemodell. Det er ikke lett når man er sliten, hvilket de fleste småbarnsforeldre er - så det holder at du gjør så godt du kan! Sett ord på følelsene og vær oppriktig når barnet eller andre spør hvordan du har det, men forklar at du håndterer ditt eget. Huskeregel: no oversharing - du vil unngå at barnet forsøker å ta ansvar for ditt følelsesliv.

Read More
Misunnelse!

Blir du noen gang misunnelig? På andres glede, selvtillit, talent, mestring eller utstråling? Svaret er nok ja, men misunnelse er den følelsen vi skammer oss aller mest for å kjenne på, og som vi derfor benekter, både ovenfor andre og oss selv. Misunnelse er rett og slett bare vanskelig, men skal man tro historiebøkene har det alltid eksistert og vært nærliggende for vår art.

Read More
Avhengighet er no herk!

Ditt dop (hva enn det måtte være av atferd eller kjemisk stoff) kupper belønningssystemet, slik at alle andre opplevelser utløser mindre dopamin enn de burde. Dopet tar i tillegg over funksjonene andre mennesker bør ha i livet ditt (bejublede støtte, kjærlig hånd, trøstende blikk og beroligende favn) og regulerer etterhvert mange av følelsene dine for deg (løfter deg opp, balanserer deg ut, roer deg ned).

Read More
Mørketid

De fleste blir påvirket av at sesongene endrer seg, og det er ikke uvanlig å oppleve vinteren som vanskelig. Det blir sort, grått, hvitt og kaldt. Farger har opp igjennom tidene kommunisert overflod og overlevelse til hjernen, og det utløser dopamin, mens dagslys er kilde til livsviktig D-vitamin og stimulerer til produksjon av serotonin og beta-endorfin, som er forbundet med godt stemningsleie, reduksjon av stress, samt glede og nytelse

Read More
En god foreldrestil

Det som kjennetegner emosjonsfokuserte foreldre er at de er oppmerksomme på barnets emosjonelle tilstand og ser på barnets negative følelser som en mulighet til å oppnå nærhet, at de har god kontakt med sine egne følelser, aksepterer dem, og kommuniserer dem på en forståelig måte, og at de mener god håndtering av negative og overveldende følelser er noe av det viktigste ved foreldreskapet.

Read More
Å være sterk

I vår kultur har dessverre mange et litt snevert syn på hva det vil si å være sterk. Mange tenker at det handler om å klare seg selv, å tåle påkjenninger uten å reagere emosjonelt, og å ikke vise andre negative følelser enn sinne. Slike kvaliteter kan knyttes til kjønnsstereotypier, mer spesifikt til maskulinitet. Motsetningen blir å søke nærhet til andre og kommunisere et bredt spekter følelser, og dette knyttes ofte til det feminine, og kalles «jentete». Det anses også oftere som svakt og negativt.

Read More
Psykisk lidelse eller vanlig lidelse?

Noe av det som er fremtredende ved diagnostiserbar psykisk lidelse er at det ofte ledsages av markant redusert funksjon ift opprinnelig funksjonsnivå (på ulike arenaer, som i skolen, i arbeidsliv, i dagligliv og i relasjoner til andre mennesker), grunnet voldsomt smertefulle symptomer som oppleves totalt uhåndterlige, over et betydelig tidsrom.

Read More
Verdensdagen for psykisk helse

Vi trenger mange arenaer som fronter åpenhet, engasjerte fagfolk som deler kunnskap, personlige fortellinger fra lekfolk, nysgjerrige journalister, og politikere som forstår at kunnskapen må implementeres i våre strukturer og systemer om den skal gjøre en betydelig forskjell for befolkningen som helhet. Vi trenger alle å jobbe med oss selv og våre relasjoner på privaten, men vi trenger også å se utfordringene vi strever med i en større sammenheng, og engasjere oss.

Read More
Vær raus - du kan umulig være positiv hele tida

Det å føle at man alltid bør være positiv i møte med seg selv og andre, er ikke bra. Det å ha det godt med seg selv innebærer for eksempel å ta seg tid til å oppleve det som er vondt. Og det å ha trygge relasjoner innebærer å dele hele spekteret med dem vi er glad i, og våge å bearbeide det kjipe sammen med andre. Det er viktig å ikke måtte være på plass, avklart, ryddig, kontrollert, strukturert og konstruktiv i hver interaksjon man har.

Read More
Selvfølelse og selvtillit: hva er forskjellen?

Vi kan komme langt med god selvtillit, men selvfølelsen betyr aller mest. Vi trenger god selvfølelse om vi skal trives i livet og ha god psykisk helse. Selvfølelsen påvirker hvordan vi behandler oss selv og andre, og den påvirker vår evne til å håndtere motgang i livet: med dårlig selvfølelse føler man raskt på usikkerhet, skyld og skam, f eks når man ikke mestrer ting. Selvfølelsen påvirker altså selvtilliten!

Read More
Graviditet: en psykisk påkjenning

Per i dag får de fleste barn etter å ha levd nærmere 30 år, og på det tidspunktet har personligheten stort sett satt seg. De fleste kjenner seg selv og sine reaksjonsmønstre ganske godt. Selvet er på et vis forutsigbart. Og da kan det kjennes overveldende og vanskelig å plutselig bli overrumplet av reaksjoner man ikke kjenner igjen.

Read More
Hva er traumatisering?

De fleste av oss opplever potensielt traumatiserende hendelser i løpet av livet, og noen utvikler alvorlige psykiske symptomer som konsekvens. Mange sier at traumerelaterte plager er normale reaksjoner på unormale hendelser. Ordet traume betyr sår/skade. Sånn sett kan man se for seg et traume som et åpent mentalt sår som ikke vil gro og fortsetter å blø.

Read More
Hva er en forstyrret personlighet?

Hva er en forstyrret personlighet? Hvem kan bestemme hva som er en ålreit personlighet og hva som er en kjip personlighet? Vil ikke synet på det variere veldig i ulike miljøer og kulturer? Og vil ikke to mennesker kunne se helt forskjellige ting i samme person? Joda, kultur og sosiale normer påvirker i ekstra stor grad når det kommer til personlighetsforstyrrelsesdiagnosene.

Read More
Psykisk helsePia von Hirsch
Hvordan forstå avhengighet?

I dagens samfunn vil mange beskrive seg som avhengige, selv om det ikke er snakk om sykdom. Det ligger i vår natur å søke positive følelser og velbehag, og mennesker har funnet stoffer å ruse seg på siden tidenes morgen. Men noen ganger blir det altså for mye av det gode. Så hva er patologisk avhengighet? 

Read More
Psykisk lidelse - hva er det?

Mediene fokuserer mye på psykisk helse og psykiske lidelser for tiden. I dette innlegget vil jeg se litt nærmere på hva psykiske lidelser egentlig er, og hva vi skal med utredninger og diagnoser. Hjelper de folk eller plasserer de dem i båser det er vanskelig å bevege seg ut av i ettertid?

Read More